Archive | Symptomen zwangerschap RSS feed for this section

Versterkt reukvermogen

Als je zwanger bent verandert je reukvermogen. Over het algemeen wordt je reukvermogen sterker. Maar wat heel opvallend is dat je dingen die je normaal lekker vindt ruiken ineens heel erg gaan stinken. Maar omgekeerd kan ook. Je veranderende reukvermogen kan ook voor misselijkheid zorgen.

Vermoeidheid zwangerschap

Je lichaam maakt een enorme verandering door en is daar heel druk mee bezig. Zelf merk je daar nog niet zoveel van, maar je wordt vaak overvallen door vermoeidheid. Je kunt je minder goed concentreren en met name later in de middag kan de slaap je ineens overvallen. De oorzaak hiervan is weer de toename van progesteron.

Je lichaamstemperatuur neemt iets toe, ook je hart klopt sneller om meer bloed naar de baarmoeder te kunnen pompen. Dit zijn allemaal bezigheden van je lichaam waar jij niet van merkt, maar die wel vermoeiend voor je zijn. Probeer daarom regelmatig even rust te nemen, maar plof niet na je werk op de bank om er niet meer vanaf te komen. Dit zorgt ervoor dat je ’s nachts niet kunt slapen, terwijl je die uren slaap hard nodig hebt. Beter is om na een korte powernap nog iets actiefs te gaan doen, zodat je ’s nachts heerlijk doorslaapt.

Vaker plassen

Kort na de bevruchting kan de opzwellende baarmoeder je blaas al in de weg zitten. Hierbij spelen de nieren een rol, doordat die een extra bloedtoevoer krijgen, produceren ze zo meer urine. Helaas blijft het de hele zwangerschap zo dat je net iets vaker moet plassen, daar is niet zoveel aan te doen.

 

Pijn in onderbuik

Helemaal aan het begin van je zwangerschap kun je steekjes voelen in je onderbuik. Dit is niets om je zorgen over te maken. Doordat de bevruchte eicel zich innestelt worden je banden beetje bij beetje opgerekt. Dit kun je voelen. Probeer te ontspannen door bijvoorbeeld een heerlijk warm bad te nemen, je zult zien dat de steken dan snel minder pijnlijk worden.

Opgeblazen gevoel

Je buik zet al heel snel een beetje uit, waardoor kleding al snel niet meer lekker zit. Ook dit is weer het gevolg van je hormonenspiegel. Je houdt vocht vast en je darmen gaan langzamer werken. Je darmen worden ook wat groter, vandaar dat je buik uitzet. Een opgeblazen gevoel is dus ook één van de eerste zwangerschapsverschijnselen.

Niet menstrueren

Als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt, dan is het uitblijven van je menstruatie ook een duidelijk signaal van een zwangerschap. Er zijn natuurlijk altijd meerdere mogelijkheden voor een uitgebleven menstruatie, zoals ziekte en stress, maar dit in combinatie met andere zwangerschapsverschijnselen kan zeker duiden op een zwangerschap.

Pagina 1 van 212