Archive | Tips Zwanger Zijn RSS feed for this section

Relaxed Zwanger Zijn

Yes en dan ben je zwanger! Een hele bijzondere tijd is aangebroken en als je goed voor jezelf zorgt, dan zorg je automatisch ook goed voor je ongeboren kindje!

Hieronder verschillende tips en producten die mij door een fijne zwangerschap heen hebben geholpen..

Geniet ervan…

Wat vind jij van dit overzicht?

Sporten is gezond tijdens de zwangerschap!

Sporten is gezond

Sporten tijdens de zwangerschap is gezond….En vooral tijdens je zwangerschap. Er zijn vrouwen die denken dat ze niet mogen sporten tijdens hun zwangerschap. Voor wie verantwoord sport kan het geen enkel kwaad.

Door verantwoord te sporten:

 • Onderhoud je de conditie.
 • Voel je je fitter.
 • Vergroot je de spierkracht; de kans op rug- en bekkenproblemen is kleiner.
 • Krijg je een betere bloedsomloop, dit werkt ook positief voor de werking van de placenta.
 • Heb je een kleinere kans op zwangerschapdiabetes.
 • Kun je je houding verbeteren door de juiste spieren te trainen.
 • Zul je sneller herstellen na de bevalling doordat je in een betere conditie bent.

Blijf verantwoord sporten

Als je zwanger bent zul je merken dat je conditioneel wat zal moeten inleveren. Naast je conditie wordt ook weerstand tegen lichamelijke belasting minder. Het lichaam van een zwangere vrouw gaat daarom anders met lichamelijke bewegingen om.

Je spieren, banden en gewrichten gaan allemaal wat achteruit. Je loopt hierdoor eerder kans op verstuikingen en overbelasting van bepaalde spieren en gewrichten op. Je buik wordt steeds groter en zwaarder, waardoor een normale gezonde houding niet meer vanzelfsprekend is. Dit kan belastend en pijnlijk zijn voor de rug.

Naast lichamelijke veranderingen, wijzigen ook interne stofwisselingsprocessen. Als gevolg van deze veranderingen neemt je lichaam sneller koolhydraten op. Als je de grenzen van verantwoord sporten overschrijdt, kan dit een te lage bloedsuikerspiegel veroorzaken. Sport dus niet te intensief.

Als je aan het sporten bent neemt de zuurstof- en bloedtoevoer toe naar de spieren, longen en hart. Ze verbruiken meer zuurstof omdat ze zwaarder belast worden. Als je te intensief gaat sporten tijdens de zwangerschap dan loop je het gevaar dat je te veel zuurstof weghaalt bij je baarmoeder. Je kindje krijgt dan ook minder zuurstof, daarom is het aan te raden niet te intensief te sporten.

Ga geen sport bedrijven waarbij je een risico loopt op buikletsel, je kunt vallen of waarbij je de gewrichten kunt overbelasten.

Mijn eigen ervaringen

Ik ben zelf een fanatiek sporter en sport (volleybal en spinning) ook meerdere malen per week. Dit omdat ik het fijn vind om aan een teamsport te doen, maar ook zeker om mijn gewicht op peil te houden.

Tja en dan raak je zwanger en kun je toch ineens niet meer zo fanatiek sporten dan je gewend bent, dat is even wennen. Gelukkig is sporten tijdens de zwangerschap wel heel gezond. Met volleybal ben ik moeten stoppen na 20 weken, omdat je daarmee ook flink je buikspieren belast, maar spinnen doe ik nu nog 1 tot 2 keer per week.

Ik draag wel een hartslagmeter en zorg dat mijn hartslag onder de 160/minuut blijft en kan niet meer alle oefeningen meedoen. Het is wel zaak dat je goed luistert naar je lichaam en je sportbegeleider, want een paar keer ben ik toch te ver gegaan. Met als gevolg dat ik de volgende dag niet meer uit mijn bed kon komen van de rugpijn.

Ik heb ook een paar keer gezwommen. Zwemmen is erg fijn omdat je al je spieren gebruikt, maar ze niet overbelast. En dan natuurlijk ben ik begonnen met zwangerschapsgym. Dit is natuurlijk niet echt sporten, maar je leert er wel veel over ademhalingstechnieken e.d. Schijnbaar gaat de bevalling makkelijker als je veel sport, ik heb hier nog geen ervaring mee, maar ik hoop natuurlijk dat dit klopt!!!

Pas op met katten tijdens je zwangerschap

De uitwerpselen van een katten kunnen de ziekte toxoplasmose tijdens de zwangerschap veroorzaken. De parasiet die de ziekte veroorzaakt, kan bij het verschonen van een kattenbak of bij tuinieren aan de moeder overgedragen worden. Ook al heb je zelf geen kat, een kat van iemand anders zijn kat kan wel in je tuin rondlopen, hierdoor kun je een toxoplasmose besmetting oplopen.

Het ongeboren kindje kan via de placenta geïnfecteerd raken door de parasiet en daardoor ook toxoplasmose krijgen. De gevolgen kunnen vrij ernstig zijn. Een miskraam, ernstige afwijkingen aam de hersenen, ogen of blindheid kunnen door toxoplasmose veroorzaakt worden.

Tip voorkomen van toxoplasmose

Draag handschoenen en was na het tuinieren daarom altijd je handen om kans op besmetting zo veel mogelijk te voorkomen. Laat het verschonen van de kattebak tijdens en voor de zwangerschap over aan iemand anders en draag handschoenen als je in de tuin gaat werken.

Groene Smoothies in een handomdraai

Zwanger en Voeding

groene smoothies

50 groene Smoothies in een handomdraai

Voor het vergroten van de vruchtbaarheid en voor een goede ontwikkeling van je kindje luidt het voedingsadvies om dagelijks groene bladgroente te eten.

Maar of jij en je man er nu vrolijk van worden om deze nu elke dag weer in je menu te verwerken… Ik heb daarvoor via een vriendin een goed alternatief voor gevonden: Groene Smoothies!

Lekker en Gezond

Groene Smoothies…Super lekker en ongelofelijk goed voor een gezonde zwangerschap! Als je elke dag een receptje uit het Groene Smootie boek volgt, krijg je dagelijks een gezonde dosis vitaminen en andere bouwstoffen binnen.

Je weet nu ook zeker dat je je minimale portie groenten en fruit binnenkrijgt en deze zijn ook ECHT vers. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de fruit2day flesjes uit de supermarkt.

Het enige wat je ervoor nodig hebt is een blender. Ik moet zeggen dat het even wennen is, zo’n “Gezonde Smoothie” maar nu kan ik niet meer zonder.

 

Mijn vriendin raadde me aan om “50 Groene Smoothies in een handomdraai” te kopen. Nu ik zwanger ben, ben ik bewust bezig met gezonde voeding.

Ik drink elke dag een ruime halve liter van die de Groene Smoothies uit het receptenboek. Je kunt variëren zoveel je wilt. Ik merk ook dat ik door het boek inspiratie heb gekregen om nieuwe recepten te verzinnen. Het schijnt ook erg goed voor je huid te zijn.

 

Het is niet alleen goed voor mij maar ook…..

….. erg gezond voor mijn kindje. Het geeft mij een gerust gevoel dat je baby voldoende bouwstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen.

 

Hierbij de link waar je het boek kunt downloaden. Ik vind het echt de moeite waard en gebruik het boek elke dag.

 

Het boek “50 groene Smoothies in een handomdraai”  is ingedeeld in5 verschillende categorien, van “Groentjes” tot “Actievelingen”. Het begint met weinig groente en bij elke categorie komt er iets meer groente bij.

Ik zal hieronder alvast een receptje plaatsen, dan kun je die alvast uitproberen. Het is een recept voor “Beginners”, het is dus een smoothie die vooral fruitig van smaak is.

Recept Bessenboel

Voeding zwangerschap; Recept Bessenboel

Benodigdheden

 • 1 kop aardbeien 1 kop
 • 1 kop bosbessen
 •  1 kop frambozen
 • 150 gr spinazie
 • Water naar behoefte

Stop de bessen in de blender en voeg water toe tot dezelfde hoogte als de bessen en blend. Voeg daarna de spinazie toe en blend nogmaals. Voeg desgewenst nog meer water toe tot een egale massa ontstaat.

 

bron: “50 Groene Smoothies in een handomdraai”  door Marjolijn Verkaik

Hebben jullie al lekkeren smoothies gemaakt? Heb je aanrader? Laat dan hieronder je bericht achter!