wanneer vruchtbaar

Hoe bereken ik de vruchtbare dagen?Bij de globale berekening gaat men er van uit dat je eisprong plaatsvindt 14 dagen vóór het begin van je volgende menstuatiecyclus.

Je vruchtbare periode begint ± 3 dagen voor je ovulatie en eindigt op de dag van je ovulatie, in totaal dus zo´n 4 dagen.Je vraagt je vast af hoe het kan dat je al voor je eisprong vruchtbaar kan zijn? Dit komt doordat spermacellen een aantal dagen blijven leven. Een eicel blijft ongeveer 12 uur in leven, vandaar dat je vruchtbare periode eindigt op de dag van je ovulatie.

Is het nog een beetje te volgen?

voorbeeld

Ik zal het verduidelijken aan de hand van een voorbeeld. Stel 31 juli 2011 is de eerste dag van je laatste menstruatie.

De eerste dag van je volgende menstruatie is 28 dagen later, dat is op 28 augustus 2011 (er vanuit gaande dat je een menstruatiecyclus hebt van 28 dagen).

Als je op de kalender 14 dagen terugtelt dan kom je uit op 14 augustus. Dat is de dag wanneer je ovulatie plaatsvindt.

Nu kun je eenvoudig je vruchtbare dagen berekenen door 3 dagen terug te tellen. Je vruchtbare periode start dan op 11 augustus en eindigt op 14 augustus.

Het is beter om de berekende periode met nog een extra dag te verlengen. Het kan zijn dat je op 14 augustus bijvoorbeeld klokslag elf uur ´s avonds ovuleert. Omdat je dan nog ruim 12 uur vruchtbaar bent, is het verstandig om 15 augustus ook nog mee te tellen.

Advies

Zoals ik eerder al heb vermeld is dit slechts een indicatie van je vruchtbare periode, het is beter om een
ovulatietest
te gebruiken.

Je weet dan exact wanneer je ovulatie plaatsvindt. Als je dan 3 dagen terug telt van de uitkomst van de test, is dat het begin van de vruchtbare periode.


[WPCR_INSERT]

No comments yet... Be the first to leave a reply!