Sporten is gezond tijdens de zwangerschap!

Sporten is gezond

Sporten tijdens de zwangerschap is gezond….En vooral tijdens je zwangerschap. Er zijn vrouwen die denken dat ze niet mogen sporten tijdens hun zwangerschap. Voor wie verantwoord sport kan het geen enkel kwaad.

Door verantwoord te sporten:

  • Onderhoud je de conditie.
  • Voel je je fitter.
  • Vergroot je de spierkracht; de kans op rug- en bekkenproblemen is kleiner.
  • Krijg je een betere bloedsomloop, dit werkt ook positief voor de werking van de placenta.
  • Heb je een kleinere kans op zwangerschapdiabetes.
  • Kun je je houding verbeteren door de juiste spieren te trainen.
  • Zul je sneller herstellen na de bevalling doordat je in een betere conditie bent.

Blijf verantwoord sporten

Als je zwanger bent zul je merken dat je conditioneel wat zal moeten inleveren. Naast je conditie wordt ook weerstand tegen lichamelijke belasting minder. Het lichaam van een zwangere vrouw gaat daarom anders met lichamelijke bewegingen om.

Je spieren, banden en gewrichten gaan allemaal wat achteruit. Je loopt hierdoor eerder kans op verstuikingen en overbelasting van bepaalde spieren en gewrichten op. Je buik wordt steeds groter en zwaarder, waardoor een normale gezonde houding niet meer vanzelfsprekend is. Dit kan belastend en pijnlijk zijn voor de rug.

Naast lichamelijke veranderingen, wijzigen ook interne stofwisselingsprocessen. Als gevolg van deze veranderingen neemt je lichaam sneller koolhydraten op. Als je de grenzen van verantwoord sporten overschrijdt, kan dit een te lage bloedsuikerspiegel veroorzaken. Sport dus niet te intensief.

Als je aan het sporten bent neemt de zuurstof- en bloedtoevoer toe naar de spieren, longen en hart. Ze verbruiken meer zuurstof omdat ze zwaarder belast worden. Als je te intensief gaat sporten tijdens de zwangerschap dan loop je het gevaar dat je te veel zuurstof weghaalt bij je baarmoeder. Je kindje krijgt dan ook minder zuurstof, daarom is het aan te raden niet te intensief te sporten.

Ga geen sport bedrijven waarbij je een risico loopt op buikletsel, je kunt vallen of waarbij je de gewrichten kunt overbelasten.

Mijn eigen ervaringen

Ik ben zelf een fanatiek sporter en sport (volleybal en spinning) ook meerdere malen per week. Dit omdat ik het fijn vind om aan een teamsport te doen, maar ook zeker om mijn gewicht op peil te houden.

Tja en dan raak je zwanger en kun je toch ineens niet meer zo fanatiek sporten dan je gewend bent, dat is even wennen. Gelukkig is sporten tijdens de zwangerschap wel heel gezond. Met volleybal ben ik moeten stoppen na 20 weken, omdat je daarmee ook flink je buikspieren belast, maar spinnen doe ik nu nog 1 tot 2 keer per week.

Ik draag wel een hartslagmeter en zorg dat mijn hartslag onder de 160/minuut blijft en kan niet meer alle oefeningen meedoen. Het is wel zaak dat je goed luistert naar je lichaam en je sportbegeleider, want een paar keer ben ik toch te ver gegaan. Met als gevolg dat ik de volgende dag niet meer uit mijn bed kon komen van de rugpijn.

Ik heb ook een paar keer gezwommen. Zwemmen is erg fijn omdat je al je spieren gebruikt, maar ze niet overbelast. En dan natuurlijk ben ik begonnen met zwangerschapsgym. Dit is natuurlijk niet echt sporten, maar je leert er wel veel over ademhalingstechnieken e.d. Schijnbaar gaat de bevalling makkelijker als je veel sport, ik heb hier nog geen ervaring mee, maar ik hoop natuurlijk dat dit klopt!!!

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

No comments yet... Be the first to leave a reply!